Ce trebuie sa stim inainte de a cumpara un carucior invalizi ?

Inainte de a comanda va rugam sa verificati in special:

- Greutatea utilizatorului.

- Latimea sezutului si latimea totala. Se verifica latimea bazinului persoanei si latimea usilor prin care trebuie sa treaca, inclusiv la lift.

Recomandam:

- Suportii de picioare sa fie detasabili. (Ocupa mult mai putin loc la pliere pt portbagaj masina / depozitare).

- Caruciorul sa fie pliabil.

- Grosimea cauciucurilor la rotile din spate sa fie peste 0.5 cm pentru a putea fi folosite si in exterior si in interior. Sunt disponibile pe piata carucioare ce au o calitate slaba din dorinta vanzarii la cel mai mic pret.

Ghidul cumparatorului

Dispozitivele medicale ortopedice au evoluat destul de mult, azi carucioarele pentru handicap fiind variate si oferind persoanelor cu dizabilitate locomotorie temporara sau permanenta un grad ridicat de independenta, posibilitati imbunatatite de mobilitate, asa incat sa poata participa la viata de zi cu zi. Insa deja este coplesitor faptul ca ai nevoie de un astfel de dispozitiv, pentru tine sau o persoana draga, iar alegerea celui mai adecvat model nu e nici pe departe simpla.

Sigur, un specialist iti va recomanda anumite produse si trebuie sa tii cont de expertiza sa. Insa persoana ce-l va folosi si va sta atat de mult timp in el trebuie sa isi dea acordul, sa opteze pentru caruciorul ce i se pare mai potrivit pentru ea si stilul sau de viata.

Tipul caruciorului si utilizatorul: Este foarte important ca dispozitivul sa fie adecvat atat varstei celui ce-l va folosi (aici vei opta pentru carucioare handicap adulti sau pediatrice), cat si diagnosticului sau exact: este vorba de o imobilizare permanenta si persoana isi va petrece majoritatea timpului in scaunul cu rotile, sau este vorba de o dizabilitate ce permite totusi persoanei sa se deplaseze pe distante scurte si in lipsa caruciorului?

Mai pe scurt, cat timp va petrece in caruciorul cu rotile utilizatorul? De asemenea, ce stil de viata are? Este activ si se va deplasa destul de mult in afara casei? Sau e o persoana mai in varsta, care nu pleaca in general singura de acasa? Parcurge distante destul de lungi in oras? Joaca sporturi? Are forta in maini?

Iata cele mai importante intrebari ce trebuie puse, deoarece astfel vei alege un model care sa permita celui ce-l va folosi sa isi mentina stilul de viata, fara a se lasa doborat de dizabilitate. Din aceasta perspectiva, cea mai importanta alegere, dupa cum indica si destule pareri despre cele mai bune carucioare handicap, o reprezinta modalitatea de actionare a dispozitivului. Vei afla in continuare mai multe.

Mod actionare/ propulsare: Exista 2 tipologii mari ale acestor scaune: carucioare cu rotile handicap manuale si carucioare electrice, cu motor. Alegerea depinde, evident, si de buget si sumele decontate de casa de asigurari. Gandeste-te insa ca modelul va fi util o perioada de aproximativ 5 ani, asa ca pune in prim plan nevoile utilizatorului.

Scaunele cu rotile (sau fotolii rulante) simple, manuale, sunt echipamente standard, ce permit mobilitatea persoanei in casa si in afara sa. Se deplaseaza prin actionarea de catre utilizator, sau cu asistarea unui insotitor. Sunt bune daca persoana cu dizabilitate isi poate folosi forta bratelor pentru actionare, iar daca doreste independenta crescuta, un model pliabil ce se transporta cat mai simplu e indicat.

Aceste scaune insa nu sunt cele mai bune pentru cei care sunt foarte activi, doresc sa parcurga distante lungi afara, nici pentru cei ce nu au forta in brate (cu exceptia cazului in care se vor deplasa in general asistati).

Un alt tip de carucior il reprezinta scaunele cu rotile cu verticalizare, recomandate celor cu leziuni ale coloanei, care trebuie sa stea si in pozitie verticala, pentru a reduce contractura musculara, calcifierea articulatiilor si pentru a imbunatati in general starea organismului. Aceste modele ofera o independenta mai mare, caci persoana va putea sa comande prin joystick pozitionarea verticala. Deplasarea in sine se face manual la scaunele mai accesibile, sau electric la cele mai scumpe.

Astfel ajungem la tipul de carucior pentru handicap electric, ideal pentru cei care vor sa-si pastreze stilul de viata independent, dar nu au multa forta in maini. De asemenea, este potrivit daca utilizatorul va parcurge distante destul de mari, atingand viteze destul de mari. Dispozitivul este asadar actionat electric, cu ajutorul unui motor, persoana facand comenzile cu ajutorul unui panou de conducere, fara nici un efort fizic.

Si aceste modele electrice pot fi impartite in scaune pliabile, cu o greutate redusa si ce se detaseaza simplu, pentru cei care calatoresc mult cu automobilul. Sau scaune conventionale, mai mari, mai grele, dar care prind o viteza crescuta si au o autonomie de functionare mai mare; acestea din urma sunt destinate celor care parcurg distantele fara masina.

 Dimensiuni si greutate: Confortul este un criteriu esential de alegere a unui scaun cu rotile, din aceasta perspectiva te vor interesa dimensiunea sezutului, inaltimea spatarului, lungimea bratelor. De asemenea, este util sa verifici daca exista reglaje ce permit adaptarea sprijinelor pentru brate sau a suportului pentru picioare. Si pozitia panoului de comanda sau a joystick-ului, in cazul dispozitivelor electrice, e un factor de interes (se pot ajusta?).

In ceea ce priveste greutatea, daca persoana are nevoie sa transporte singura caruciorul din/in automobil, un scaun pliabil usor este potrivit, cu o greutate intre 12 si 32 kg (cele manuale sunt si cele mai usoare, dar exista si modele electrice cu greutatea de 20-50 kg)).

Daca nu se pune aceasta problema, un model electric conventional este ideal, deoarece are o autonomie si viteza crescute (vor cantari intre 30 -100 kg). Nu uita sa verifici si greutatea maxima admisa a utilizatorului, care are in general valori cuprinse intre 100 si 120 kg.

Alte criterii utile: Cadrul sau scheletul metalic al unui carucior trebuie sa fie confectionat dintr-un material solid, rezistent la greutate si coroziune. Se prefera otelul sau aluminiul, ultimul avand o greutate mai mica. Unele modele ultra-light sunt fabricate din titanium, usor, insa solid. Din punct de vedere al confortului si intretinerii dispozitivului, cel mai bun carucior pentru handicap va avea scaunul, sezutul si spatarul captusite cu un material moale, ce se poate detasa in vederea spalarii.

Pentru scaunele pediatrice, o centura de siguranta scade orice risc de accidentare. In ceea ce priveste mobilitatea, in cazul unui carucior activ cu actionare manuala, distanta parcursa va tine de forta bratelor utilizatorului. La cele electrice, te va interesa viteza maxima atinsa (intre 1 si 6 km/h in general) si autonomia bateriilor (ce poate varia de la 5 la peste 20 km).

Vizualizati aici toate modelele: CARUCIOARE INVALIZI - TOATE MODELELE